miercuri, 23 iunie 2010

Efectele muzicii asupra psihicului uman



Daca intr-un articol anterior am vorbit despre efectele culorilor asupra psihicului uman,in acest articol mi-am propus sa vorbesc despre efectele muzicii asupra omului.Muzicoterapia este terapia prin muzică şi sunete armonioase.Astăzi există în lume nenumarate institute de cercetări şi sanatorii ce folosesc cu mult succes ca metoda complementara de tratament muzica. Muzica poate ameliora şi uneori poate vindeca anumite afecţiuni, cum ar fi: starile provocate de stresul cotidian, nervozitatea, anxietatea, astenia fizică şi psihică, durerile de cap, migrenele, insomnia, depresia, hipertensiunea arterială, palpitaţiile, aritmia, dislexia, boala lui Parkinson, demenţa Alzeheimer, insuficienţa cardiacă etc.Prin muzica, pulsul se normalizează, inima se relaxează, obţinând calm launtric. Într-o audiţie profundă apar stări de conştiinţă înalte. Toate gândurile şi agitaţia mentală se topesc în armonia indusa de muzică.

Muzica este unul dintre cele mai fascinante lucruri: de mici copii ne farmeca iar apoi nu ne mai da drumul. Cand suntem fericiti dam drumul la muzica, cand suntem suparati ii dam drumul si mai tare, iar cand vrem sa petrecem o dam cat putem de tare. Relatia dintre muzica si creier si realtia dintre muzica si psihicul uman a fost studiata de psihologi, chiar daca nu la fel de mult ca alte probleme.Creierul uman este influentat de ritmuri ce variaza intre 120 si 150 de sunete pe minut. Frecventa creirului se sincronizeaza cu frecventa muzicii daca ascultam muzica destul de mult timp. Daca se si danseaza pe muzica cu acest ritm, starile induse sunt mai puternice si se ajunge la stari de transa.Muzica se poate asculta cel mai bine dacă stăm pe un scaun comod, avand coloana vertebrală dreaptă, cu palmele aşezate în jos pe genunchi şi cu ochii închişi (pentru o mai bună interiorizare). În acest mod se realizează uneori o mai bună percepţie în plan subtil. Cei care sunt obosiţi sau bolnavi se pot aşeza pe o saltea pusă pe podea, pe spate, cât mai relaxaţi, cu picioarele uşor depărtate şi mâinile pe langă corp, cu palmele orientate în sus şi cu ochii închişi.

Mai jos aveti o lista cu cele mai frumoase melodii recomandate in caz de diferite probleme.enjoy!:)

Pentru relaxare
Claude Debussy - Sonata pentru pian şi harpă

Pentru linişte interioară
Ludwig van Beethoven - Concertul pentru pian nr. 5 „Imperialul”, Adagio din Sonata pentru violoncel şi orchestră în sol minor
Franz Schubert - „Rosamunda”, „Ave Maria”

Pentru stimularea şi energizarea organismului
Giuseppe Verdi - Marşul din opera „Aida”
Johann Sebastian Bach - Concertele Brandenburgice


Asculta mai multe audio Muzica


9 comentarii:

D. spunea...

Pe mine muzica ma face sa visez cu ochii deschisi si ma relaxeaza cand merg cu masina, mai ales la drum lung.
Nu stiam ca este atat debe nefica si ca poate trata atat de multe dureri sau boli.Articolul tau chiar este util :)

Dana spunea...

În afară de aceste efecte pe care le-ai menţionat tu şi care pot fi observate imediat şi direct, există şi alte efecte pe termen lung. De exemplu, s-a demonstrat că muzica clasică ne dezvoltă inteligenţa şi favorizează un consum optim de energie în rezolvarea de probleme.

X. spunea...

Muzica ne relaxeaza si ne face sa visam...chiar si atunci cand nu dormim... ne ajuta sa ne rezolvam problemele, ne impulsoneaza sa facem lucruri importante, ne ajuta sa ne descarcam nervos si sa fim fericiti.
Eu, in fiecare ascult muzica iar in ziua cand nu o fac ma simt incompleta.... probabil ca e ceva ciudat aici:))

X. spunea...

si mai am ceva in caz ca te intereseaza :D
http://www.youtube.com/watch?v=kdtLuyWuPDs

Anonim spunea...

Sunt de acord cu acest articol in totalitate.

ReV spunea...

Tiam spus parerea despre articol
keept it that way:P

X. spunea...

Premiu :D http://xeniaschronicles.blogspot.com/

Unknown spunea...

Muzica poate avea un efect benefic, dar acum depinde de ce stil de muzica ascultam, nu orice gen este atat de aproape de adevar!

Unknown spunea...

Muzica poate avea un efect benefic, dar acum depinde de ce stil de muzica ascultam, nu orice gen este atat de aproape de adevar!

Trimiteți un comentariu