sâmbătă, 11 noiembrie 2017

0 absolut

   Imagini pentru nimic citate  
        In fizica exista conceptul de "0 absolut. Cunoscut de asemenea ca şi "temperatura de zero grade Kelvin (273.15 °C, –459.67 °F) este folosit pentru a descrie un sistem teoretic care nici nu absoarbe dar nici nu emite energie. Este ca o stare unde niciun atom şi nicio particulă subatomică nu se poate mişca". Practic, daca nu te misti esti mort (atat energetic cat si fizic). 

"0 absolut" este si atunci cand simti ca nu mai ai si nu mai esti nimic pe lumea asta. Cand iti merg prost afacerile, relatiile, banii nu iti mai ajung si nu mai esti nici in echilibru cu tine insati. Este atunci cand ajungi intr-un punct limita al existentei in care nimic nu mai pare ca are sens si nici nu stii cum sa iesi de acolo. 

"0 absolut" este si atunci cand ajungi la batranete si regreti lucrurile pe care nu le-ai facut la timpul lor in detrimentul greselilor facute pana atunci. Cand realizezi cate ai fi putut avea daca ai fi avut un gram de curaj sa indraznesti! Cand regreti ca ai fost atat de corect, precaut cu viata ta si ca nu ai riscat-macar un pic.

"0 absolut" este atunci cand oamenii nu mai sunt deloc oameni ci monstri si pradatori. Cand banii, puterea politica si averea conteaza mai mult decat vietile omenesti. Cand copii nevinovati mor pe capete pentru ca cei de la conducere se ascund in spatele hartiilor si scuzelor birocratice. Cand alimentele pe care le consumam sunt bombe cu ceas si ne miram de ce spitalele nu fac fata. Cand un om care curma vieti este mai valoros decat un om care salveaza vieti,ce a fost antrenat fiind timp de zeci de ani. 

"0 absolut" este atunci cand ai TOTUL si totusi simti ca de fapt nu ai NIMIC. Cand toate conturile pline, casele  (si femeile) de vacanta nu te mai implinesc si mai rau te golesc, da. Esti la "0 absolut". 

Partea buna este ca fizicienii au ajuns la concluzia ca nu putem ajunge decât foarte aproape de zero absolut insa nu il putem atinge si nici depasi. Asta inseamna ca oricat de "jos"am fi de fapt inca ne mai putem redresa. E speranta aia (fir-ar ea sa fie!!) care nu ne lasa sa ajungem la o linie izoelectrica. Este acea speranta care ne opreste din fumat, baut, drogat sau suicid. Este acea speranta care ne mai da o sansa sa indreptam lucrurile si sa facem ceea ce nu am apucat sa indeplinim. Este acea speranta care ofera clementa celor mai mari ticalosi de a face bine. Si nu in ultimul rand, este acea speranta care ne tine in VIATA! Viata este miscare. Viata este emotie, traire si lupta. Viata este un cocktail dulce-acru-amar pe care trebuie sa il inghitim imediat si sa ne continuam lupta. 

Dar ce stiu eu despre viata? La cei (doar) 23 de ani inca sunt la inceput si nu am apucat sa o infrunt asa cum trebuie. Ma uit insa la cei in varsta din familie care prin zambetele ridate si chinuite se desluseste un razboi aprig castigat cu viata, la cuplurile de batranei care se plimba in parc la care iubirea a triumfat, la cei care desi nu au multi bani sunt fericiti pentru ca au o familie frumoasa si unita. Pentru mine ei nu sunt "0 absolut". Ci TOTUL absolut. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu