joi, 25 noiembrie 2010

Pe româneşte

Industria muzicală românească tinde încet-încet spre modelul celor din afara.De fapt,industria muzicală este doar cu numele românească,deoarece mare parte din melodii sunt în engleză.Orice pseudo-cântareţ/cântăreaţă are cel putin 2 piese în limba engleză.De ce nu mai sunt produse melodii in limba română?Am ascultat zilele astea o piesa româneasca si am ramas impresionată de cat de frumos poate suna o melodie in limba română.De fapt,cred ca am uitat cu toţii cum ar suna o melodie in limba romana.Se pierde foarte mult din aceasta cauza,incercand sa fim(sau sa devenim) ceva ce nu suntem.

Multi pseudo-cantareti ar spune:"Păi noi avem melodii în limba engleză pentru promovare!".Da,dar pentru a ajunge cineva peste hotare,fa-ti un nume la tine în ţară.Cum ar fi Andra,sau de ce nu....Inna.Andra este o super voce care pe langa colinde,muzica uşoara si-mai recent-disco, şi-a permis , sa zic aşa , sa scoata melodii şi în limba engleza. N-ar strica sa mai dam play cateodata la vechi slagare si hit-uri,doar pentru a ne mai aduce aminte de ce era candva muzica de calitate romaneasca..

Daca tot v-am pomenit de piese cu adevărat românesti,am sa şi exemplific.Pe lângă melodia celor de la Taxi,prezentată în articolul anterior,am sa vă mai prezint o melodie extrem de emotionantă si sensibilă,Julia Jianu-1000 de vise.

9 comentarii:

Di spunea...

Am avut vreodata muzica romaneasca de calitate? Plus ca nu toata lumea are talentul celor de la Taxi, spre exemplu, de-a scrie texte in limba romana.Si asa prefera sa o dea pe engleza. Pare ca suna mai putin aiurea si se poate asculta si in afara.

Gabi spunea...

inafara de Taxi, Holograf si Vama Veche nu am ascultat niciodata. nu suport melodiile produse in romania mai ales cele care se aud in toate cluburile si care strica orice buton de replay al telefoanelor etc. de ce nu le suport? simplu: o copie cat se poate de falsa a melodiilor straine. eu am spus nu fenomenului Inna de la inceput, sau oricare alta "personalitate" a industriei muzicale romanesti, chiar daca imi place stilul...raman la straini, macar ei sunt originali

DoarCaMine spunea...

Calitatea muzici se simte cand cantaretul canta fara sa aibe nevoie de bani sa nu depinda existenta lui de muzica sa il considere un job.
Pe vremea lu ceasca chiar daca erau mai inchisi la ceea ce priveste arta muzici melodiile erau incarcate cu emotie,nu de beat voce facuta pe pc,injuraturi si fraze de genu:
-,,sa moara dusmani mei"
-,,sunt fierbinte ca o femeie" (lame)
-,,sami bag p**a in justitie"
etc

Daca vrei melodii incercati James Blunt,Taxi,Cargo,Ana Tattangelo,Laura Paussini etc
Depinde de gusturile omului pana la urma...si stim cu toti ca gusturile nu se discuta!!!!
De parca am avea cu ce sa comparam artisti de mai sus...|-8

zmeurică0112 spunea...

Muzica romaneasca de calitate? Hmm.. parca sunt si la noi cativa care practica sportu' asta... gen Veritasaga, Taxi, Voltaj... cum spunea cineva mai sus, depinde de gusturile fiecaruia. Eu ascult Parazitii si nu pentru ca injura, ci pentru ca la urma urmei spun un adevar, iar versurile sunt viata lor pusa pe hartie :)

DoarCaMine spunea...

Pentru zmeurica

Din intamplare si eu ascult parazitii si sa stii ca injura destul si nu ,pun viata lor pe hartie" o pune pe cea a oricarui roman!

vLad spunea...

Muzica romaneasca s-a dus la fund demult :)

Unknown spunea...

Pt DoarCaMine

Nu cred ca mai exista cineva care sa cante de placere,fara a pretinde bani.Numai la spectacole de caritate,daca se mai duc sa cante.Problema e ca tocmai datorita a acestor GUSTURI ale fiecaruia,s-a ajuns ca manelistii sa fie mai in voga decat cantaretii de valoare.Si nu e corect."Daca publicul asta cere,atunci paine si circ sa fie!"
Dar nimic nu e corect..

Sergiulica spunea...

"Am avut vreodata muzica romaneasca de calitate? " Am avut si inca avem!

ps; Din pacate ai dreptate...

D. spunea...

Asta e, nu avem ce face.Trebuie sa ne bucuram de ce ne-a ramas si sa incercam sa traim si cu muzica noua.

Trimiteți un comentariu