luni, 27 iulie 2009

Tanti,îmi dai şî mie o bucatâ di pâni?



Fiecare dintre noi s-a întâlnit cel puţin o dată cu unu-doi cerşetori care stau şi cerşesc la colţ de stradă.Fiecare dintre noi s-a ,,milostivit'' cel puţin o dată şi i-a dat câte un mărunţiş.Puţini ne întrebăm ce fac cu acei bani.

            La periferia oraşului meu este un cartier tigănesc.Trebuie să ai foarte mult curaj şi foate multă stăpânire de sine dacă vrei să treci pe acolo.Dar nu de puţine ori mi-a fost dat să văd anumite chestii care m-au pus pe gânduri.Purandeii desculti,nelipsiţi de pe străzile oraşului,vorbeau la telefoane.Am rămas ...o_O..Altă dată am văzut o cerşetoare care vine pe la mine la uşă şi îmi cere bani de pastile, care fuma impreună cu altă cerşetoare la colţ de stradă.Când m-a zărit,s-a făcut că se uită în altă parte.Nu îi judec pe aceşti oameni.Nu sunt în măsură să fac asta.Dar mă intrigă ceea ce văd.De ce nu folsesc acei bani pt a cumpăra ceva dea-le gurii?M-am învăţat minte şi de acum dau la cerşetori care chiar au nevoie de bani pentru mâncare,eventual la mame sărace care nu au scutece sau bani de lapte praf.Dar dacă dau la copii,de unde am eu siguranţa că îşi cumpăra mâncare şi că nu duc banii la părinţi la cârciumă?

          Repet:nu îi judec,dar mai degrabă dau la cineva care are nevoie de bani de mâncare,şi nu la cineva care are nevoie de cartelă sau de tigari/băutură.S-a pus problema ca cerşetorii săfie alungaţi de pe străzi.Nu este o soluţie prea bună deoarece ei ar merge....la furat.

         Cunoaşteţi cazuri asemănătoare sau aţi văzut că cerşetorii dau banii pe altceva decât pe mâncare?Ce parere aveţi şi ce credeţi ca e de făcut?

8 comentarii:

D. spunea...

Da, intr-adevar, ai dreptate...Acum vreo cativa ani a venit la noi o femeie, predindea ca are nevoie de bani...sau de mancare! Noi i-am dat niste sandwich-uri facute de casa.Dar spre seara, cand am iesit, am realizat ca pachetelul de la noi era pe scara blocului...Fara sa fi mancat ceva.Deci ea nu avea nevoie de mancare.Avea nevoie BANI pentru altceva...

Unknown spunea...

Şi asta mi se mai întâmplă!

Anonim spunea...

Deci cu asta m-ai convins!
Felicitari, intra pe id-ul meu pentru surpriza promisa!

Gabi spunea...

da cunosc...mi s-a intamplat de multe ori.
parerea mea e ca mai bine ar face un ban muncind,decat sa cerseasca.

Mihaela Petrescu spunea...

RoxX: Nu cred ca e mare lucru de facut. Eu nu mai dau de mult. S-a inventat si cersitul institutional-donatii-, din care intre 5-7% ajung unde spun ei ca ar ajunge . Copilasilor le dau sa manince.Linga mine.

Zad spunea...

factori:lipsa de educatie/educatia precara/inexistenta celor 7 ani de acasa/contracultura/rasismul majoritatii/conditile de trai precare/inexistenta programelor sociale de integrare in comunitate/sclavia si exploatatrea copiilor/intoleranta/oameni fara credinta, fara idealuri, fara constientizarea realitatii/antenele prin satelit care impanzesc asemenea cartiere/programe de televiziune care ii incurajeaza sa fure si sa cerseasca!-au toate motivele si "atuurile" sa devina din sarmani, criminali!

Roxana spunea...

mda..se intampla foarte des sa le dai de mancare si sa o gasesti mai tarziu pe jos..dar mai bine traim cu speranta ca intr`o zi cineva s`a bucurat de ce i`ai oferit:).

Adi spunea...

Poti face diferenta intre cei care si-ar cumpara mancare si aceia care ar strica banii pe vicii ? :P
Personal nu suport cersetorii si consider ca nu e treaba mea suferinta lor asa ca-i las in pace sa se descurce. Ma bucur ca nu sunt in locul lor si imi traiesc viata in felul asta... oricum am diferite chestii pe cap, nu vad nici o onoare in a-ti parea rau de altii care nu ar da doi bani pe tine...

Trimiteți un comentariu