joi, 27 august 2015

Emotiile dezvaluite

[Imagine si text de aici; not owned] Mi-a placut atat de mult articolul incat am decis sa vi-l impartasesc. Un scurt comentariu:

Pentru prima data, emotiile au fost dezvaluite de catre o echipa de cercetatori finlandezi cu ajutorul imaginilor de termoviziune. Rezultatele, spectaculoase dar in acelasi timp si predictibile, ne confirma faptul ca emotiile ne caracterizeaza si guverneaza personalitatea, organismul si, implicit, si viata.

Este o glumita la englezi: "Don't be sad, don't be blue, Frankestein was ugly too!" :)) Acest lucru e confirmat si de imaginile cu termoviziune: oamenii deprimati, tristi si anxiosi sunt dominati de culori reci, negative. In opozitie stau emotiile pozitive precum fericire si dragoste cand tot corpul straluceste si clocoteste [atat la propriu cat si la figurat] din crestet pana-n talpi. Dezgustul este marcat printr-o gama de culori rosii-portocalii chiar pe traiectul digestiv [cum era si de asteptat], rusinea mizeaza mai mult zona cranio-faciala [cand simti ca ti se inrosesc obrajii de rusine], pe cand anxietatea te macina la propriu la interior...

Foarte interesante pentru mine sunt sentimentele de multumire, mandrie si invidie. 
Multumirea este una dintre cele mai neutre imagini, vizand numai zona cranio-faciala, restul corpului ramanand pasiv. Prin urmare, multumirea/ satisfactia are un caracter temporar si limitat insa noi ii acordam prea multa importanta. Cautam mult sa fim satisfacuti si mai putin cautam sa fim fericiti cu adevarat ;) Mai departe, mandria si mania! Amandoua vizeaza partea superioara a trunchiului precum si membrele superioare, restul corpului ramanand neutru. Este traducerea expresiei "iti fierbe sangele in tine" cand esti inundat de un cocktail de hormoni si adrenalina. Cu toate acestea, focarele principale ale mandriei sunt in zona inimii si a capului, pe cand mania este mai uniforma si mai intensa spre extremitati. Hm, oare de asta oamenii maniosi au impulsul de a lovi? Ultima dar nu cea din urma invidia: ataca numai zona inimii si a capului, lasand restul corpului in neutralitate. Ce inseamna asta pentru noi? Ca invidia, ca de altfel TOATE emotiile prezentate mai sus, se afla intr-o relatie de interdependenta creier-inima care se poate generaliza si afecta celelalte organe. Ceea ce gandim se transmite la inima [dar si invers] si de aici se rasfrange asupra intregului organism. Ne facem rau singuri ... De aceea este extrem de important sa pastram o igiena emotionala si relationala, lucru promovat si de articolul-sursa. Foarte multe boli actuale, nevrotice,psihice, digestive, cardiace, au drept cauza EMOTIILE. Medicii il numesc stres, insa in realitate sunt simple emotii scapate de sub control si lasate sa macine tot ce prinde in cale. Nu stiu cat de eficace sunt aceste sedinte de terapie psihoemotionala dar un lucru este cert: suntem proprii nostri stapani si trebuie sa ne stapanim emotiile, nu sa ne lasam controlati de ele. 

Cea mai spectaculoasa este, pentru mine, antiteza dintre depresie si dragoste/fericire si as mai adauga si cuplul anxietate-tristete. Ma surprind prin intensitate, zona extinsa de manifestare si prin efectele produse. Tu ce alegi sa fii? 

In incheiere, in asentiment cu tema articolului de astazi, o poza simpatica de pe net adunata:

1 comentarii:

Camera de termoviziune spunea...

Intr-adevar, e mare lucru sa poti vedea ce se intampla in corpul uman atunci cand ne napadesc emotiile. Aceasta este o dovada foarte clara ca ar trebui sa ne alegem cu atentie emotiile si sa le eliminam pe cele care ne fac rau.

Trimiteți un comentariu