vineri, 25 aprilie 2014

Ea

Traim intr-o era hy-tech din toate punctele de vedere. Ne...nastem virtual (zeci de mii de conturi de socializare "false" in care autorii vor sa para altceva decat in realitate), invatam on-line (cursuri on-line, profi on-line), ne cunoastem si/sau indragostim (site-uri de online dating), ne si spovedim on-line :)), iar cand murim (daca avem noroc) avem si pagini de facebook post-mortem in care mincinosii si ticalosii care ne-au surpat o viata intreaga insira cat de buuuni si deosebiti am fost. Unele masini pot fi pornite cu ajutorul smartphone-ului si unele facturi se platesc doar cu un singur "touch". Nu va mai dura mult si ne vom dezvolta si relatii, casatorii "virtuale". De la aceasta premisa a pornit si intriga filmului "Her" 2013 :

Povestirea se petrece la Los Angeles, cândva în viitor. “Ea” ni-l prezintă pe Theodore (Joaquin Phoenix), un bărbat complex şi sufletist, care îşi câştigă existenţa scriind scrisori  personale pentru alţi oameni.  Cu inima frântă după un lung mariaj eşuat, el începe să fie interesat de un nou sistem de operare pe calculator, care răspunde la comenzi vocale şi promite a fi extrem de intuitiv, devenind  un fel de entitate de sine stătătoare. 
Când îl instalează, el este încântat să facă cunoştinţă cu “Samantha,” o voce superbă de femeie (Scarlett Johansson), care pare a fi pătrunzătoare, sensibilă şi surprinzător de simpatică.  Pe măsură ce dorinţele şi nevoile lor cresc simultan, prietenia lor se adânceşte transformându-se într-o dragoste reciprocă. [cinemagia.ro]
Un film care pe mine inca ma bantuie dupa o ora de la terminarea lui, un film care zguduie din temelii orice persoana "lucida" care realizeaza ca, inevitabil, spre ASTA ne indreptam.  Ba mai mult, daca luam in considerare faptul ca unele telefoane sunt dotate cu un robot interactiv (Siri), realitatea din "Her" nu este deloc departe de a noastra.

Este un film care iti ridica mari semne de intrebare, care te face sa meditezi la ceea ce esti (sau la ceea ce ai ajuns sa fii) si la modul in care tehnologia te-a acaparat pe tine. Sa ma fac inteleasa, prin tehnologie eu nu inteleg ceva rau. Ci tocmai vorbele lui Albert Einstein ma pun pe ganduri: "Mă tem de ziua în care tehnologia va înlocui interacţiunile dintre oameni. Lumea va avea o generaţie de idioţi". Iar filmul "Her" asta aduce in prim-plan. :) Recunosc ca si eu am fost absorbita [si intr-un fel sau altul inca sunt absorbita] de tehnologie si de mirajul unei cyber-vieti. Insa discutand cu un prieten, el mi-a repetat de multe ori: "Lasa internetul, iesi afara!!". Si chiar vorbele lui imi rasunau in minte cand il urmaream pe Theodore care incerca [corect spus] sa mimeze o relatie cu un sistem de operare. [Si cati Theodori sunt in lume....] Un om care a ajuns sa se indragosteasca de o creatie a lui. Nicidecum a Lui, asa cum e firesc. Rezultatul? Sistemul de operare s-a retras, iar el si ceilalti utilizatori au ramas singuri, dezamagiti, dar cu lectia invatata: viata adevarata e AFARA, nu intre taste. Povestea de dragoste, himera mai bine a zis, esueaza, desi trebuie sa recunosc este reliefata foarte frumos. La un moment dat uiti si tu ca Theodore e indragostit de un calculator. Insa sfarsitul te smulge brusc din vis si te aduce cu picioarele pe Pamant.

Iar o sa ma contrazic singura spunand ca sunt si cazuri in care dependenta de virtual este oarecum justificata. Poate ca unora atat le-a mai ramas. Dar nu vreau sa insist mai mult decat atat.

Sper ca v-am facut curiosi cat de cat, filmul dureaza aprox 2 ore, se gaseste in varianta HD si Blu-Ray, si e numai bun de vizionat intr-o zi ploioasa alaturi de persoana iubita [si reala, hi hi]. astept pareri!!! :D

Iubiti mai mult. Daruiti mai mult. Dar real.
Aceasta este o melodie din film care pe mine m-a atras instant. Enjoy!
Roxana

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu