joi, 22 august 2013

Sarbatoare in do-re-mi

Astazi sufletul imi este in sarbatoare. Omul care de nenumarate ori mi-a incantat inima si auzul cu cele mai frumoase melodii, omul care mi-a alungat tristetea, plictiseala si care mi-a adus linistea, calmul si starea de bine, Claude Debussy, este celebrat astazi de Google printr-un Doodle cu ocazia implinirii a 151 ani de la nastere. Este primul an cand acesta este celebrat, inscriindu-se astfel in randurile compozitorilor consacrati de faimosul motor de cautare. Mie, personal, chestia asta cu Doodle-ul mi se pare o idee geniala, un mic "tratat" de cultura de generala usor de asimilat de fiecare datorita modului de prezentare a personalitatii/descoperirii/evenimentului respectiv. Ideea ar trebui preluata de cat mai multe site-uri, care ar trebui sa aiba o rubrica laterala cu "Aniversarile/ evenimentele zilei". (daca nu ma insel, ideea a fost preluata de vreo 2 televiziuni).

Haideti sa va ofer niste informatii despre sarbatoritul zilei, cu toate ca stiu ca sunteti saturati de atata informatie bibliografica: " Debussy s-a născut într-o familie de burghezi. Tatăl său deţinea un magazin şi mai lucra şi ca asistent tipograf şi funcţionar. Mama sa era croitoreasă. Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mauté de Fleurville, care susţinea că studiase pianul cu Chopin, scrie Vasile Iliuţ în cartea sa, –“De la Wagner la contemporani - 100 de personalitati ale sec XX”.

Cunoştinţele sale de pian erau atât de strălucite încât în 1872 Debussy a fost admis la Conservatorul din Paris, la clasele lui Marmontel şi Lavignac. Avea să petreacă aici doisprezece ani, plini de conflicte şi răzvrătire, dar educaţia pe care a primit-o a fost într-adevăr foarte solidă.
  În 1884, graţie cantatei l'Enfant prodigue ("Copilul minune"), Debussy a reuşit să câştige marele premiu al Romei. Atunci când a fost anunţat, el a spus "Fie că voi fi crezut sau nu, pot totuşi să afirm că întreaga mea bucurie a dispărut... Am văzut clar atunci plictiselile, grijile pe care le aduce în mod fatal cel mai mic titlu oficial. În plus, am simţit că nu mai eram liber." Aceste fraze îl caracterizează perfect pe Debussy."  via gandul.info 
Azi e sarbatoare! O fiesta in do-re-mi-debussy. Alaturi de romanticul Chopin, muzica lui imi este ca un pansament, ca o grefa de piele pentru suflet. Doi artisti care se potrivesc manusa unei firi romantice, visatoare, sensibile dar si puternice in acelasi timp. Nu trebuie sa fii un mare cunoscator de muzica clasica pentru a asculta cateva  acorduri de pian. Mai lasati un pic muzica asta de duzina, comerciala, si invatati sa va auto-educati gusturile muzicale ascultand SI ALTCEVA. Inchideti ochii si lasati-va purtati de imaginatie in timp ce ascultati melodiile lui Debussy. Eu NU am cine stie ce cunostinte muzicale despre muzica clasica sau de pian, dar in schimb SIMT foarte multe. Am inceput cu "Nocturno" de Chopin si de la o singura melodie am ajuns sa stiu pe de rost pe putin 80 de melodii ale compozitorilor celebri de pian si vioara. Si, sincer va spun, cand trec de la 10 min de pian la un radio de duzina, simt ca mor. Cata lipsa de stil si emotie e in "muzica" anului 2013..Ascult de toate, insa "reactionez" la putine. Asta simt eu; poate sensibilitatea artistica si creativa ma fac sa afirm cele de mai sus, insa daca macar 1 cititor asculta si apreciaza ceea ce am postat, ma declar implinita.  Va voi atasa aici cateva dintre cele mai frumoase melodii (judecate dupa umila mea apreciere)  pe care le ascult cu mare drag de fiecare data cand simt nevoia cu speranta ca imi veti spune: "Da, imi place!" :)


[nu ai trait daca nu ai ascultat melodia asta cel putin o data]


[v-am ales si un colaj de melodii destul de voluminos. Stiti cum lucrez eu? Imi deschid in background un astfel de colaj linistitor si imi incep studiul. In timp ce invat, subconstientul asimileaza melodiile fara sa imi dau seama, astfel incat am ajuns sa le stiu aproape pe de rost. Incearca si tu!]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu