vineri, 16 decembrie 2011

CRACIUNUL-ATUNCI SI AZI




Sunt singura persoana care abia asteapta Craciunul sau lumea nu mai simte cu adevarat spiritul sarbatorilor?Deja au aparut prin oras instalatii pe la magazine, iar pe rafturi globurile de toate formele si culorile isi asteapta cumparatorii. Jucariile de toate felurile isi fac loc in depozite, asteptand sa fie daruite copiilor cuminti. Abia astept Craciunuuul si nu pentru ca "primesc cadouri" ci pentru bucuria nedescrisa pe care o am in suflet. Bucurie care ar trebui sa fie in fiecare dintre noi, nu numai latura comerciala si stomacul sa domine..
Cand eram mica, sarbatorile Craciunului erau marcate de multe lucruri care mie mi-au ramas cu drag in amintire, precum mirosul cojii de portocala pusa pe soba incinsa a bunicii care raspandea un miros placut in camera. Am incercat si anul trecut, pe calorifer, dar nu se compara..
Apoi, mai este bucuria. Bucuria de pe fata copiilor cand primeau jucarii si mancau bomboane din pom. Acum, se bucura cand primesc cate un robot chinezesc ultra-mega periculos (le apartine vocabularul) si mananca chips'uri :|.
Mai de mult, colindele autohtone erau la mare cautare…Acum ne multumim cu un “Merry Christmas” cantat si el intr-o engleza de balta si cu pretentia de a primi in schimb ceva bacsis (nu nuci si mere, ca odinioara)..
Tot pe vremea bunicilor, nu exista brad artificial de toate culorile. Era bradul vesnic verde, cu miros de cetina, mai putin bogat, ce-i drept, decat brazii artificiali din ziua de azi. Unde mai este placerea de a impodobi bradul?? Mai bine zis, impodobesti plastic. Chiar daca e mai rentabil si nu face mizerie, comoditatea ne simplifica prea mult viata. Am auzit ca unele .... „gospodine” atarna simplu si frumos un odorizant pentru masină sub formă de brad, pentru a simti totusi miros proaspat de cetina. Iar ca tot veni vorba de brad am sa vorbesc putni si despre impodobitul bradului. Lumanarile si bomboanele colorate din pom au fost inlocuite astazi cu instalatii si globuri care mai de care mai luminoase si mai ochioase.
Sa mai vorbesc de zapadă si de bataia cu bulgări? Nu..mai bine nu ). Unii vad placere in a baga pe altii (mai ales fetele) cu capul in zapada pana cand nu mai au aer. Sau sa faca un super-bulgare si sa ti-l arunce direct in fata....
De Crăciun, familia se reîntregeşte. Ne reîntâlnim cu frati,surori, verişori plecati peste hotare şi luăm masa de Crăciun împreună. Astăzi însă, unii prefera cluburile şi discotecile iar masa de Crăciun este înlocuită cu mâncarea tip fast-food.
Vedeti cat de mult s-a complicat viata noastra? Cine a spus ca e usor sa traiesti? Totul s-a complicat in jurul nostru si oricat de mult ne-am stradui sa ne simplificam viata, realizam ca e greu sa traiesti simplu. Ba chiar imposibil. Craciunul, ca si altesarbatori, devine mai mult o sarbatoare comerciala decat una a familiei si a bucuriei. In final...mai e Craciunul ce a fost? Sau ce trebuie sa fie? Sau.... va mai fi Craciunul asa cum trebuie sa fie?

4 comentarii:

Ioana P spunea...

Nimic nu mai e ce-a fost; totul se schimba (in bine sau in rau, perspectivele difera) - se numeste evolutie.

Unknown spunea...

@Ioana P: dar in ziua de azi asistam la o involutie-parerea mea.

Secret life spunea...

sunt total de acord cu tine.:)
din pacate totul s-a schimbat.Ma bucur ca nu sunt singura care ar vrea sa dea timpul inapoi si sa petreaca iar acele sarbatori pline de bucurie din copilarie.Cred ca nimic nu va mai fi ce a fost.
Nicio sarbatoare nu mai are farmecul acela pe care il avea in copilarie.Poate si din cauza faptului ca am crescut...

Daria spunea...

Da. Foarte adevarat.

Trimiteți un comentariu