vineri, 14 ianuarie 2011

Alter ego


Recent am terminat cartea "Straniul caz al dr.Jekill si dl Hyde" care m-a impresionat in mod placut.In carte este vorba despre un medic genial -dr.Jekill- care,cu ajutorul unei licori preparate de el insusi,se transforma in partea lui negativa,alias dl.Hyde.Pe masura ce antidotul îsi pierde efectul,medicul este stapanit de partea malefica,el ajungand sa comita o crima si acte de barbarism,devenind din ce in mai uracios si periculos.Din anumite puncte de vedere,aceasta carte se aseamana cu "Portretul lui Dorian Grey" . Biruit de partea negativa,doctorul se sinucide,lasand in testament toata povestea vietii lui.

Am facut aceasta paranteza pt a anticipa subiectul articolului meu:dubla personalitate.Avem momente cand,fara vointa noastra,facem lucruri care nu ne stau in fire,ajungand sa nu ne mai recunostem:"Iarta-ma!Nu stiu ce e cu mine".Dintr-o stare linistita,ne schimbam brusc comportamentul si devenim nervosi,impulsivi,imprudenti sau melancolici....Psihologii numesc acest simptom "alter ego".Se spune ca fiecare dintre noi poseda cel putin 2 personalitati distincte,care influenteaza alternativ comportamentul uman.Eu una am momente cand sunt dura,baietoasa,dar si momente cand dau in extrema cealaltă.Nu stiu daca asta inseamna ca posed un alter ego,dar cert e ca trebuie sa le exploatam.Beyonce a recunoscut ca ea are o dubla personalitate,Sasha,care se manifesta atunci cand e pe scena.

Revenind la carte,dr  Jekill si-a exploatat prea mult latura negativa,incat a ajuns sa fie dominat.De aceea,atunci cand decidem ca e timpul "sa facem curatenie" de toate emotiile si amintirule dureroase,trebuie sa avem grija sa le stapanim cum trebuie.Daca "Straniul caz al dr.Jekill si dl Hyde" ne prezinta cum s-ar comporta rautatea umana in realitate,"Portretul lui Dorian Grey" ne prezinta amprenta invizibila lasata de rautate asupra sufletului.Mesajul ambelor carti este deci sa ne controlam(sau,daca putem sa distrugem) demonii interiori,scotand la suprafata numai partea buna a noastra.

Voi v-ati descoperit o a doua personalitate?Daca da,cum se manifesta?

3 comentarii:

FreeSeoDesign spunea...

Ha, a doua personalitate e descoperita demult. La job trebuie sa fiu dur cu colegii, ca asa e situatia. Si in afara jobului trebuie sa fiu amabil cu toata lumea, ca asa e frumos :D

Sergiulica spunea...

Pare interesanta cartea.
Da, am descoperit cea de a doua personalitate si se manifesta mai exact prin melancolism.

Didi spunea...

Poate am o a doua persoanalitate si nu imi dau seama de ea.Uneori se intampla se reactionez mai agresiv si apoi sa imi para rau.
Bine spus, trebuie sa reusim sa ne controlam si sa facem in asa fel incat sa domine personalitatea pozitiva.

Trimiteți un comentariu