duminică, 9 mai 2010

Spune-mi ce culoare îţi place,ca să îţi spun cine eşti


Tot ce ne inconjoara are o culoare, un parfum sau un sunet.Este demonstrat stiintific faptul ca lumina si culorile au efecte diferite asupra afectivitatii indivizilor. Culorile activeaza prin intermediul retinei terminatiile nervoase si influenteaza moralul.Mai jos aveţi o listă cu principalele culori şi principalele lor proprietăţi.

Negrul este non-culoarea formala si conventionala. De obicei, negrul este asociat cu moartea si durerea provocata de aceasta, dar, in unele tari, cum ar fi in China, ritualul mortii este simbolizat de culoarea alba.

Albul simbolizeaza Luna, prin urmare feminitatea si puritatea. El inseamna echilibru, calm, pace si prospetime. Albul alina durerile reumatice, lasa energiile pozitive sa patrunda in corp. Este simbolul tineretii si al frumusetii eterne. Este foarte important de retinut ca exista o diferenta uriasa intre albul naturii si cel obtinut in industria colorantilor - genul de alb obsedant, "de spital", are efect deprimant.

Rosul este considerat un stimulent general, el excita, provoaca, mobilizeaza, incita la actiune, faciliteaza asociatiile de idei, creste presiunea sangvina si activeaza respiratia. Induce vitalitate, curaj si incredere in sine. Dar poate simboliza si agresiunea sau pericolul. Unele culturi o asociaza cu masculinitatea. Fiind o nuanta calda, puternica, intensa, energizanta, este indicata in cazul asteniei, a racelii sau gripei, a durerilor reumatice, a anemiei.Incaperile in care predomina culoarea rosie creeaza nervozitate. In incaperile in care se foloseste doar sporadic rosu oamenii pierd sirul timpului, motiv pentru care se intalneste des in cazul casinourilor si barurilor. Si restaurantele utilizeaza adesea rosu intrucat acesta stimuleaza apetitul.

Albastrul, nuanta antisoc, stimuleaza imunitatea, calmeaza febra, reduce inflamatiile, aduce liniste si optimism, avand efecte psihostabilizante. Este culoarea fidelitatii, a concentrarii si a seriozitatii.Albastrul deschis este o buna culoare pentru dormitoare intrucat calmeaza. Albastrul inchis insa da senzatia de raceala si creaza depresie. Studiile au aratat ca studentii obtin note mai bune si halterofilii reusesc sa ridice mai mult in incaperi albastre. Atunci cand citesc un text albastru oamenii reusesc sa retina mai multe informatii.

Violetul calmeaza durerea si stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor. Unul dintre secretele geniului lui Leonardo da Vinci a fost lumina violeta, rezultat al filtrarii razelor soarelui de amiaza prin draperiile camerei sale, in care petrecea mult timp inainte de a lucra. Violetul intareste sistemul imunitar, mareste amplitudinea respiratiei, regleaza activitatea cardiaca. Este recomandat si in cazul tulburarilor de vedere, dar si impotriva cistitei, a crampelor musculare si a celulitei. El mai indică o natura sincera, inocenta si intelepciune.Violetul este culoarea regilor. Ea sugereaza luxul, bogatia si sofisticarea. Este culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor. Violetul este o culoare care se gaseste rar in natura.

Verdele este culoarea sperantei si a gandirii pozitive, a echilibrului si a autocontrolului. Este benefic atunci cand ai probleme sentimentale, probleme cu tensiunea arteriala sau in caz de insomnie. Verdele inseamna viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce ne inconjoara. Verdele se recomanda atat pentru migrene, alergii, hipertensiune, gripa, nevralgii, insomnie, cat si pentru tumori benigne sau chiar boli de cancer.

Galbenul este considerat culoarea pozitiva prin excelenta, fiind cel mai aproape de lumina pura si stralucire. Combate starea depresiva si indica o serie de calitati, stapanirea de sine, simtul onoarei, optimismul si dragostea de viata. Este ideal in oboseala mintala, stres, in probleme digestive.

Maroul si griul sunt culori neutre, insa maroul este considerat a fi o culoare neutra calda, in timp ce griul este privit ca o culoare neutra rece.Maroul este culoarea pamantului si padurii. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. El comunica sinceritate, putere, maturitate.

Pe mine ma reprezinta 100% culoarea violet+combinatiile de violet şi negru,alb,etc.Tu....ce culoare esti?


8 comentarii:

zmeurică0112 spunea...

Eu una nu ma pot decide in privinta unei singure culori. Daca ma intreaba cineva care e culoarea mea preferata, imi ia ceva timp sa ma hotarasc. Imi place si rosul, si albastrul, mai nou si verdele. Cand vine vorba de imbracaminte ma imbrac ori in combinatia alb-negru-rosu, ori bleu-alb-negru, ori negru-rosu, ori bleu-negru. Deci alte culori nu prea ma pasioneaza. Imi placea intr-un timp portocaliul.. dar acum nu prea ma mai atrage. Dupa cum am spus, am facut o obsesie pentru verde, verde inchis chiar. Cu toate ca nu prea am haine verzi, imi place :)) Si chiar o sa fac o tura de shopping de haine verzi :)) Pana acu mi-am luat doar pantofii de bal verzi.. si cred ca am gasit si explicatia de ce ma atrage:

"Este benefic atunci cand ai probleme sentimentale (...) Verdele inseamna viata, cresterea si renasterea (...)"

Gabi spunea...

foarte interesant

Ionela Băloi spunea...

Multumesc! Te-am adaugat in lista mea de bloguri! O sa iti "rasfoiesc" blogul dupa ore :D

Unknown spunea...

@Ionela Băloi:Mulţumesc,sper sa tinem legatura!(virtuala,ce-i drept):)

Cati. spunea...

Interesant!
Eu cred ca sunt 100% violet:D:D

Cosmin B. spunea...

Foarte bun articolul. Interesant blog, tine-o tot asa ;)

Ionny spunea...

Interesanta postare.Iau de la fiecare culoare cate ceva! :)

Rev spunea...

hmmm eu am ceva cu ,culoarea verde imi place foarte mult sa zicem ca ma inspira si imi da o stare de liniste uneori.



interesant blogul o sa mai trec pe aici :D

Trimiteți un comentariu